Tässä heinä -elokuun vaihteessa on ollut muka niin kova kiire, että en ole vaan kerinnyt päivittämään kaikkea enkä edes siis sitä vähääkään. Nyt siis korjataan tilannetta.

 

Eilen aloitin tän päivitys urakan, mutta onnistuin kadottamaan kaiken kirjoittamani, joten motivaatio hiukan kärsi :)

Viime päivityksessä olin tehnyt Lime-piirakkaa ja siitähän mulle jäi tosiaan käyttämättä ne 5 valkuaista. Tein valkuaiset Pavlovaksi ja päälle tuli kauden satoa kermavaahdon kera.

PAVLOVA ( 120 astetta, 1.5 - 2 tuntia)

5 valkuaista

2.5 dl sokeria

0.5 tl vanilijasokeria

2 tl maissitärkkelystä

1 tl etikkaa

ripaus suolaa

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Litää muut ainekset ja jatka vatkaamista kunnes vaahto taas "kovaa". Pursota / levitä vaahto pellille leivinpaperin päälle noin 18-20 cm halkaisijaltaan olevaksi ympyräksi siten, että reunat ovat keskustaa korkeammat.

Paista uunin alatasolla 120 asteessa 1.5 -2 tuntia. Jos pinta alkaa tummumaan, laske uunin lämpöä 100 asteeseen.

Aseta valmis pohja jäähtymään ritilälle.

Itse vatkasin päälle 2 dl laktoositonta kermaa vaahdoksi, mukaan vadelmia ja mustaherukoita omasta maasta.  VINKKI: keitä pieni 100g kondensoitu maito toffeeksi ja laita kermavaahdon alle :) NAM!

Yllättävää kyllä, tämä ei ollut mitenkään liian makeaa. Toimii hyvin myös pakastemarjoilla ja silloin erityisesti yhdessä toimii hyvin tuo kondensoitu - keitetty maito.

Tarjolla oli myös suolaista piirakkaa. Olen jo pitkään etsinyt sitä hyvää piirakan pohja ohjetta ja nyt hiukan sovellettuani muutamaa ohjetta olen löytänyt itselleni mieluisan.

Eli gluteeniton jauhelihapiirakka

POHJA noin 26cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan:

3 dl gluteenitonta jauhoseosta ( itsellä Pirkka, mutta myös Semperin karkea toimii hyvin)

1 isokokoinen keitetty peruna muussattuna

1 tl leivinjauhetta

3-4 tuoretta basilikan lehteä pieneksi pilkottuna

1 tl oreganoa

100g margariinia sulatettuna

1 dl omenamehua

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Lisää joukkoon muussattu peruna ja sekoita haarukalla painelleen tasaiseksi massaksi. Lisää sula rasva ja lopuksi tuoremehu.

Voitele vuoka.

Levitä pohjataikia tasaiseti vuoan pohjalle. Taikina on todella löysää ja esim. haarukalla on hyvä levittää pohja /reunat tasaisesti.

TÄYTE:

300g jauhelihaa

1 iso sipuli ( + valkosipulia maun mukaan)

0.5 dl aurinkokuivattua tomaattia ( itselläni öljyssä pientä palaa...)

2 dl ruokakermaa

noin 50g Koskenlaskija Paprika sulatejuustoa

1 kananmuna

1dl maitoa

Pippurisekoitusta, aromisuolaa ja suolaa

1. Ruskista jauheliha ja sipuli. Mausta jauheliha, kun se on kypsää.

2. Lisää sekaan koskenlaskija ja kun juusto lähes sulanut, lisää kerma.

3. Lisää aurinkokuivatut tomaatit.

4. Kaada paistos piirakkavuokaan, kun täyte on hieman vetäytynyt. Lisää päälle muna-maito seos.

Paista uunin alatasolla 25-30 min 200 asteessa.

Koristele halutessasi vaikkapa rucolalla tai persiljalla.

Omasta mielestäni pohja on loistava, koska se jää kosteaksi ja mehukkaaksi toisin kuin useat gluteenittomat pohjat yleensä.

Herkutteluhetkiä ,  terveisin Jossu