Jouluksi tuli leivottua kolme kakkua. Ohje on mukaelma kotilieden nro 22/2010 ohjeesta.

 Kaksi kakuista meni ystäville joulun kahvipöytään ja yhden vein mukanani perinteiselle avanto - sauna reissulle Ruissaloon. Vesi oli raikasta ja maisema mitä kaunein, kyllä tuossa hommassa vaan mieli lepää.

Kaikissa kakuissa on sama 6 munan mantelinen pohja ja sisällä kaikissa punssi-luumuhyydyke. 

Pohja:

1dl gluteenitonta jauhoseosta

1dl mantelijauhoa

4tl vanilijasokeria

2 tl leivinjauhetta

6 kananmunaa

2 dl sokeria

Kuumenna uuni 225 astetta.

Tee pohjiksi 2 kääretorttulevyä. Sekoita kuivat aineet keskenään, vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi, yhdistä jauhot vaahtoon.  Voitele leivinpaperi ennen kuin laitat taikinan pellille. Paista noin 5min.

Ota pyöreä kulho ja vuoraa se tuorekelmulla. Leikkaa kääretorttulevystä pyöreä pala, joka yltää kulhon pohjalle ja reunoille. Vuoraa kulho kakkulevyllä

 

Täyte:

6 liivatetta liotettuna

1/2 dl omenamehua

2 dl kermaa vaahdotettuna

250g rahkaa

200 maustamatonta tuorejuustoa

1dl sokeria

300g luumusosetta

1/2 dl punssia

Valmista täyte. Liota liivatteet kylmässä vedessä.

Vatkaa kerma ja yhdistä siihen rahka, tuorejuusto, sokeri sekä luumusose. Kuumenna omenamehu ja liuota sihen liivatteet. Lisää omenamehuun punssi. Lisää liivateseos kerma-rahka seokseen vähitellen.

Kaada puolet täytteestä kulhoon.

 

Leikkaa kääretorttulevystä kulhon pohjkan kokoinen levy. Nyt kokoa jäljelle jääneistä kääretorttulevyn paloista    pyöreä levy kulhoon täytekerroksen päälle. Kaada loput täytteestä kulhoon levyn päälle. Laita lopuksi pohja pala täytteen päälle. Tasaa kulhon reuna, peitä kulho ja anna hyytyä rauhassa, kylmässä paikassa mielellään yön yli.

Koristele kakku.

Sokerimassan alle joko aprikoosimarmeladia tai sokerikreemiä

Sokerikreemi

125g margariinia

250g tomusokeria

1 tl vanilija sokeria

1 rkl vettä

Vatkaa rasva pehmeäksi. Siivilöi joukkoon tomusokeria pienissä erissä. Lisää vanilija sokeri ja lopuksi vesi. Vatkaa kunnes seos on pehmeän notkeaa.

Itse olen tehnyt koristeita silikoni muotilla sekä lumihiutale leikkurlla. Voit käyttää mielikuvistustasi koristelussa.

 

Kakku nro 1 meni ystävälle... kakkua hän tuli hakemaan niin nopealla aikataululla, että kauheasti en ehtinyt panostaa koristeluun. Kakussa on sokerimassa kuorrutus, tähti päällä myös sokerimassasta sekä toffeepalloista koottu lumipallo rivistö reunoilla. 

Kakku nro 2. meni samana iltana toiselle kaverille ja tähän ehdin hiukan paremmin panostaa koristeluun.

Kakku nro 3 poikkesi edellisistä hiukan, koska kuorrute on vaahtokarkkimassaa ja koristeet sokerimassaa. Viimeiseen sain hiukan väriäkin mukaan - ylläri ylläri se oli sinistä.

 

Ja lopuksi vielä jouluaaton illasta kuvaa. Käytiin siskon, äidin ja siskontytön kanssa hautausmaalla viemässä kynttilöitä. Oli aivan mielettömän kylmä, mutta huisin tunnelmallista!

Ihanaa vuodenvaihdetta kaikille blogini lukijoille