Olen aivan hurahtanut Gluteenitonta leivontaa-sivuilta löytämääni kaura-porkkana sämpylöiden ohjeeseen. Isänpäiväksi tein satsin ja sen jälkeen olen ehtinyt jo 2 kertaa samaa reseptiä soveltaa. Tuloksena ihanan kuohkeaa ja hyvää leipää.

5 dl maitoa

2 dl kaurahiutaleita (Gluteeniton / puhdas kaura)

1 rkl Psylliumia

1 pss kuivahiivaa

1 tl suolaa

1 rkl sokeria

2 dl porkkanaraastetta

vajaa 1 tl ksantaania

6 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoa (käytin Semperin karkeaa jauhoseosta ja noin 1dl laitoin maissijauhoja)

½ dl voisulaa

 

Lämmitä maito mikrossa kuumaksi. Lisää maidon joukkoon psyllium ja kaurahiutaleet. Anna psylliumin turvota hetken aikaa ja sekoita tämän jälkeen joukkoon kuivahiiva, suola, sokeri ja porkkanaraaste (tässä vaiheessa maidon tulisi olla 42 asteista, jotta hiiva alkaa toimia). Lisää seokseen koko ajan sekoittaen jauhot ja niiden joukossa ksantaani. Lisää voisula viimeiseksi.


Jaa taikina lusikkaa apuna käyttäen pellille leivinpaperin päälle 8 osaan. Kastele kädet vedellä ja pyöritä taikinakokkareet käsissäsi pyöreiksi palloiksi. Kohota sämpylöitä puoli tuntia lämpimässä ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

 

Jos teet vuokaan leivän, voitele/öljyä vuoka hyvin ja laita löysä taikina vuokaas ja voit kostutetulla kädellä hiukan muotoilla leipää.

 

Tein tietty myös kakkua iskälle. En ole itse kovin suuri sokerimassan ystävä, vaikka itse siitä teenkin päällisiä kakkuihin...joten tein perinteisen kermakakun isille . Pohjana vaalea perus sokerikakku ja välissä tummasuklaamousse ja mansikkainen täyte.